Çukurova’da Kiraz Yetiştiriciliği Artıyor

Kiraz Artık Çukurova’da da Yetiştiriliyor

Türkiye’de genellikle Ege Bölgesi’nde yetiştirilen kiraz, iklim değişikliği ve üretim deseninin değişmesiyle Çukurova’da da alternatif bir ürün haline geldi. Çukurova Üniversitesi’nden (ÇÜ) Doç. Dr. Burhanettin İmrak, kirazın dondan fazla etkilenmediğini belirterek, “Kirazın soğuklama gereksinimi diğer türlere göre daha yüksek, kendini koruyabiliyor. Eksi 8 dereceleri gören Çukurova’da ancak yaklaşık yüzde 30 etkileniyor” dedi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin İmrak, genellikle yüksek kesimlerde yetişen kirazı ovada, üniversite arazisindeki serada başarıyla yetiştirdi. Eksi 8 derecelerde diğer meyve ağaçlarının dondan etkilendiği serada, kirazda herhangi bir problem yaşanmadığını gözlemleyen İmrak, yaptığı çalışmalarla yüksek verim elde etti.

Kirazda Verim Artıyor

Doç. Dr. Burhanettin İmrak, uzun yıllardır görülmeyen büyük don afetiyle ilgili olarak “Eksi dereceler meyve türlerinde don meydana getirerek verimi düşürdü. Ancak kirazın soğuklama ihtiyacı diğer türlere göre daha yüksek, kendini koruyabiliyor. Eksi 8 dereceleri gören Çukurova’da ancak yaklaşık yüzde 30 etkilendi. Örneğin, seradaki bir nektarin çeşidimiz tamamen verimsiz kalırken, kiraz çeşitlerimizden yüzde 80’e varan verim elde ettik. Bu durum kirazın ovada da başarılı olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Çukurova’da genellikle pamuk, narenciye ve karpuz üretimi yapılırken, artık kirazın da çiftçiler için alternatif bir ürün haline geldiğini belirten İmrak, “Geleneksel ürünlerden farklı, yeni ürünlere geçiş yapmak isteyen çiftçiler, tüketici taleplerini ve piyasadaki boşlukları dikkate alıyor. Kozan, Karataş, Seyhan ilçesindeki bölgelerde büyük kiraz plantasyonları oluşturuldu. Son beş yılda yaklaşık 300 dönüm üzerinde kiraz üretimi yapılıyor. Mersin’de muz üretimine de ilgi arttı. Bu değişimlerin büyük ölçüde iklim değişikliğinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bölgeler artık üretim desenlerini değiştiriyor. Buradaki kritik nokta, bölgeye uygun çeşitlerin seçilmesidir” şeklinde konuştu.

Kiraz Yükselişte

İmrak, “Kiraz, sektörde yükselişe geçmiş ejder meyvesi, avokado ve muz gibi potansiyeli yüksek bir ürün olarak öne çıkıyor. Piyasada kiraz yokken üreticinin kirazı sürmesi, sektördeki potansiyelini gösteriyor. Şu anda kilosunu 3,5-4 euroya ihraç edebileceğimiz kiraz, Almanya gibi ülkeler tarafından talep ediliyor. Üreticilere tavsiyemiz, üretim dönemini genişletmeleri ve sadece temmuz-ağustos’u hedef almamalarıdır. Nisan-mayıs aylarına üretimi başlatarak verimliliği artırabilirler” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Diyarbakır’da Fıstık Hasadı Sıcak Havada Devam Ediyor

Çınar ilçesinde mevsimlik işçiler, 40 dereceyi aşan sıcaklarda fıstık hasadı yapıyor.

BİM’in karlılığında büyük düşüş

Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden BİM, yılın ikinci çeyreğinde 2,69 milyar TL net kar açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 6,11 milyar TL kar açıklayan BİM’in karlılığında büyük oranda düşüş yaşandı.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (14 Ağustos 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 13 milyon 766 bin 241 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 9 milyon 215 bin 941 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Türkiye için iyi haber: Yüzde 4 artışla rekor kırıldı!

Ticaret Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, temmuzda yaklaşık 25 milyar dolarla aylık ihracat rekoru kırıldı. Türkiye, ocak-temmuz döneminde komşuları Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a, 15 milyar 592 …

Turizmde ‘son dakika’ sürprizi: Bir anda doluyor!

Beş yıldızlı bir otelin genel müdürü İsmail Çağlar, bu sene sezona büyük umutlarla başladıklarını ve iyi başlangıç yaptıklarını söyledi. Özellikle kış operasyonu ve ilkbahar döneminin gayet verimli olduğunu aktaran Çağlar, “Fakat daha sonra bazı …

Tek kişinin yoksulluk sınırı iki asgari ücrete yaklaştı

BİSAM verilerine göre Temmuz 2025’te dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 25 bin 952 TL, yoksulluk sınırı ise 89 bin 768 TL oldu. Tek başına yaşayan birinin yoksulluk sınırı 42 bin TL’ye dayandı.