Avrupa-İran nükleer görüşmeleri İstanbul’da başladı

İstanbul’da İran ve Avrupa Arasında Nükleer Görüşme Heyecanı

T24 Dış Haberler

İran ve Avrupa ülkeleri arasındaki önemli nükleer görüşmeler İstanbul’da başladı. İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giriş yapan heyetler, 2015 tarihli nükleer anlaşmanın geleceği ve Birleşmiş Milletler yaptırımlarının akıbeti gibi konuları ele alacak.

ABD ve İsrail’in Haziran ayındaki saldırılarından bu yana ilk diplomatik temas olan bu görüşmelerde, Avrupa tarafını Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık temsil ederken, toplantıya Avrupa Birliği temsilcileri de katılıyor.

Avrupa’nın Şeffaflık Talepleri

Avrupalı ülkeler, İran’dan nükleer faaliyetlerine ilişkin daha fazla şeffaflık istiyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile işbirliği yapmasını talep ediyor. Bu şartları yerine getiren İran, BM yaptırımlarının altı ay ertelenmesi konusunda Avrupa ülkeleri tarafından değerlendirilecek.

Ancak taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, Avrupa ülkeleri “snapback” mekanizmasını devreye sokarak BM yaptırımlarını yeniden uygulamaya koyabilirler.

İran’ın Tavrı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesinin uranyum zenginleştirme konusundaki haklarından vazgeçmeyeceğini vurgularken, ABD ile görüşmelere ancak güven ortamı sağlandığında açık olduklarını belirtiyor.

Her iki taraf da görüşmelerde ilerleme sağlanamazsa yaptırımların tekrar devreye sokulabileceği konusunda uyarırken, yeni toplantılar ve devam eden diplomatik temaslar gündemde.

ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran, taahhütlerini askıya almış ve 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı gereği 18 Ekim 2025’te kalan son BM yaptırımlarının da sona ereceği belirtiliyor.

ABD ve İran Arasındaki Gerilim

Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’a yönelik hava saldırıları öncesinde beş tur müzakere yürüttüğü biliniyor. Ancak mevcut ve eski ABD’li yetkililere göre, saldırılar sadece üç İran nükleer tesisten birini ciddi şekilde etkilerken, diğer ikisi fazla hasar almadı.

İran, nükleer silah üretme iddialarını reddederken, ABD ile şu an için tekrar masaya oturmanın mümkün olmadığını ifade ediliyor.

İstanbul’daki görüşmeler, dünya çapında büyük ilgiyle takip ediliyor. İran ve Avrupa arasındaki bu nükleer görüşmelerin sonucu, küresel siyasette önemli bir rol oynayabilir.

Related Posts

Filistin’i devlet olarak kaç ülke tanıyor? Dikkat çeken Türkiye detayı

Fransa’nın Eylül ayında Filistin’i tanıyacağını açıklaması üzerine dünyada kaç ülkenin Filistin’i tanıdığı merak konusu oldu. İşte cevabı…

Haber kuruluşlarından İsrail’e ortak çağrı: Gazze’deki muhabirlerimiz için endişeliyiz

Fransa merkezli AFP, ABD merkezli AP ve İngiltere merkezli Reuters haber ajansları ve İngiltere merkezli BBC tarafından İsrail hükümetine Gazze’de bulunan gazetecilerin açlık riskinde olduğu gerekçesiyle bölgedeki seyahat kısıtlamalarının …

CHP’li Günaydın’dan TBMM’de kurulması planlanan komisyonla ilgili açıklama: Yanlış bir çalışma olursa çıkar, ifşa ederiz

CHP’li Günaydın’dan TBMM’de kurulması planlanan komisyonla ilgili açıklama: Yanlış bir çalışma olursa çıkar, ifşa ederiz

Avrupa Arap Alevileri Federasyonu’ndan Diyanet’e çağrı: Sessizlik de suçtur

Suriye geçici yönetiminin Alevi nüfusun yoğun olduğu Lazkiye, Tartus ve Hama’da çatışmaların sona erdiğini duyurmasına karşın, 6-9 Mart tarihlerinde yaşamını yitirenlerin sayısına dair net bir açıklama yapılmadığı bir dönemde geldi. Suriye geçici …

Türkiye kavruldu: 47 derece görüldü

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan verilere göre, bugün yurt genelinde sıcaklıklar, mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerinde seyretti.

CHP’den ‘Kürt Raporu’ adımı

CHP’nin bir süredir üzerinde çalıştığı ‘Kürt Raporu’nu hazırlamak üzere saha ekipleri oluşturduğu öğrenildi.