Vatandaşlar Yüksek Faiz Nedeniyle Kredi Kullanmaya Yöneldi
Son günlerde, vatandaşlar yüksek faiz oranlarına rağmen geçimlerini sürdürmekte zorlanıyorlar ve bu nedenle kredi kullanımında artış yaşanıyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre durum oldukça vahim.
Ihtiyaç Kredisi Geçim Kredisi Haline Geldi
TBB’nin verilerine göre; sadece bu yılın ilk 3 ayında, aylık geliri 25 bin liranın altında olan 2.2 milyondan fazla kişi, tüketici ve konut kredisi kullandı. Hatta, açlık sınırının altında gelire sahip olanlar için, ihtiyaç kredisi bir geçim kredisi haline geldi.
Söz konusu ocak-mart döneminde, toplamda 6.6 milyon kişiye 607 milyar lira tutarında tüketici ve konut kredisi kullandırıldı. Kredi kullanan kişi sayısındaki yıllık artış yüzde 3’e ulaşırken, kullandırılan kredi miktarı ise yüzde 52 oranında arttı.
Dar Gelirliler Kredi Talebinde Öne Çıkıyor
Ekonomi yönetiminin iç talebi baskılamaya yönelik aldığı önlemlere rağmen, kredi talebindeki artışın büyük bir kısmını dar gelirli kesim oluşturuyor. Ücretli çalışanlardan kredi kullananların yüzde 70’inden fazlasını oluşturuyorlar.
25 bin lirayı aşmayan aylık gelire sahip olanlar, kredi taleplerinin üçte birini oluşturuyor. Özellikle asgari ücretliler ve emeklilerden oluşan bu grup, yaklaşık 2.2 milyon kişiyle kredi kullanarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.
Kredilerde Faiz Oranları Hala Yüksek
Kredilerde aylık faiz oranı birçok bankada hala yüzde 5’in üzerinde seyrederken, yıllık maliyet oranı üç haneli rakamlara ulaşabiliyor. TBB verilerine göre, kullandırılan kredilerin üçte ikisi 3-12 ay arasında vadeye sahip.
Bu dönemde, 25 bin lira tutarındaki kredinin kamu bankalarındaki aylık faizi yüzde 4.99 iken, özel bankalarda yüzde 5.19’a kadar çıkıyor. Aylık ödeme tutarı 3 bin 105 lira olan bu kredinin yıllık ödemesi ise 37 bin 262 lirayı buluyor. Faiz indirimlerinin kredi faizlerine etkisinin mevduat faizlerinden daha yavaş olması bekleniyor.