Atıkla beslenen böcek: Tarımda yeni dönem başlayabilir

Siyah Asker Sineği: Çevre Dostu Bir Kahraman

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, ülke ekonomisi ve çevre yönetimi açısından değerlendirilmesi gereken ‘siyah asker sineği’ konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, laboratuvar ortamlarında üretilebilen bu böcek türünün biyolojik atıkların geri dönüşümünde büyük rol oynayabileceğini vurgulayarak siyah asker sineğinin çevre kirliliğini azalttığını ve tarımsal verimi arttırdığını söyledi. Yanar, bu böceğin biyoteknoloji ve sürdürülebilir tarım açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Özellikle sıfır atık konusunun önem kazandığı Türkiye’de ‘siyah asker sineği böceği’ üreten Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, bu konuda bilinçlenmek adına ortaokul öğrencilerine de eğitimler veriyor. Yanar’ın yönlendirmesiyle öğrenciler, böceklerin atıkları nasıl hızlı bir şekilde tükettiğini gözlemledi.

Doç. Dr. Yanar, “Siyah Asker Sineği son derece kıymetlidir. 40 günlük bir yaşam döngüsüyle atıkları organik gübreye dönüştürmesi ve sonrasında yem olarak kullanılabilmesi önemli bir avantaj sağlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın desteklediği projeler arasında bu böcek projemizin de yer alması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Canik İmam Hatip Ortaokulu’ndaki konferans sonrasında Müdür Kamil Kesmen tarafından Doç. Dr. Oğuzhan Yanar’a plaket takdim edildi.

Related Posts

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Yatırımcıların altına olan ilgisi, Borsa İstanbul’daki sertifikalara yönelimi artırdı. Dijital erişim ve vergi avantajı, sertifikaları cazip hale getiriyor. Sertifikaların fiziki altına çevrilebilmesi de güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor.

Apple’dan Çin’e büyük darbe: iPhone üretimi Hindistan’a taşınıyor!

ABD-Çin ticaret savaşının gölgesinde Apple, radikal bir hamleye hazırlanıyor. Financial Times’a göre teknoloji devi, 2025 itibarıyla ABD’de satılan tüm iPhone’ların montajını Hindistan’a kaydırmayı hedefliyor. Bu karar, hem Çin’e bağımlılığı azaltma stratejisinin hem de Hindistan’ın teknoloji üssü olma yolundaki yükselişinin güçlü bir göstergesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir