Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Borsa İstanbul Grubu, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihine ilişkin açıklamada, Borsada takas tarihinin T+1 olarak revize edilmesi yönünde görüşlerin alınacağı değerlendirme sürecinin başlatıldığını duyurdu.

Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem gören sermaye piyasası araçları için takas tarihi, işlem gününü takip eden ikinci iş günü (T+2) olarak uygulanmaktadır.

Son dönemde küresel finans piyasalarında takas süresinin kısaltılması yönünde önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Borsa İstanbul, ABD’nin 28 Mayıs 2024 tarihinde “T+1” geçişini gerçekleştirdiğini, AB, İsviçre ve İngiltere’nin ise “T+1” sistemine geçiş için 11 Ekim 2027 tarihini hedeflediğini belirtti.

Yurt içi piyasalarda takas sürelerinde çeşitli uygulamalar olduğu vurgulanan açıklamada, borçlanma araçlarının takasında işlem günü takas sistemi kullanıldığına dikkat çekildi.

“HACİM YÜZDE 25 ARTABİLİR”

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, T+1’e geçilmesiyle yatırımcıların daha hızlı mal taşıyabileceğini ve hacimde en azından yüzde 25 kadar bir artış olabileceğini ifade etti.

Ekeke, Türkiye’nin T+1 sistemine uyum için altyapı ve alışkanlık konularında zorluklar yaşanabileceğini belirterek, ABD’de tahvil takas süresinin iki ya da üç günde olduğunu hatırlattı.

Türkiye’de borçlanma araçlarındaki uygulamaların bile T+1’in uygulanmadığını belirten Ekeke, yatırımcıların Borsa İstanbul’da T+1 sistemine adapte olmasının kolay olabileceğini ifade etti.

Ekeke, T+1’e bir adapte olmanın Borsa İstanbul’daki hacim sorununu çözmekte etkili olabileceğini ve para geç gelecek psikolojisini değiştirerek yatırımcılar için avantajlı bir durum olabileceğini söyledi.

“ARACI KURUMLARIN ALTYAPISI TAKAS SÜRESİ DEĞİŞİMİNE KOLAYCA ADAPTE OLABİLİR”

Sertaç Ekeke, aracı kurumlarda takas süresi değişimine kolayca adapte olunabileceğini belirterek, aracı kurumların ortak yazılımlar kullandığını ve bu altyapının değişimlere kolayca adapte edilebileceğini ifade etti.

Değişime olumsuz bir reaksiyon olmadığını vurgulayan Ekeke, aracı kurumlar tarafında takas süresindeki değişime hızlı bir şekilde adapte olunabileceğini ifade etti.

Borsa İstanbul’daki görünüme ilişkin de konuşan Ekeke, hisse senedi fonlarına para girişinin endeksler için önemli olduğunu belirterek, yabancı yatırımcının piyasadan çekildiği görüşüne katılmadığını ve yabancı sermayenin hızla geri dönebileceğini söyledi.

“TÜRKİYE FİNANSAL HİZMETLERDE BİR MARKA”

Ekeke, Türkiye’nin finansal hizmetlerde bir marka olduğunu belirtirken, Türk bankacılık sisteminin önemli olduğunu ve yabancı yatırımcı için cazip olmaya devam edebileceğini ifade etti.

Ekeke, eğer Türkiye’de bir fiyatlama veya satın alma hikayesi olacaksa bunun bankacılık sektörü üzerinden dönebileceğini dile getirdi.

Savunma sanayinde iyi bir noktaya gelindiğini vurgulayan Ekeke, Türkiye için büyüme ve istihdamın önemli olduğunu belirterek, son yılların büyük hikayesinin büyüme olduğunu vurguladı.

Ekeke, Trump’ın Türkiye için dost ülke açıklamasını değerli bulduğunu ve Türkiye’nin küresel ekonomik sistemde önemli bir ülke konumunda olduğunu ifade etti.

 

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Enflasyon Macarların yüzünü güldürdü

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,2’ye gerileyerek Kasım 2024’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mart ayında yüzde 4,7 olarak kaydedilen enflasyonun düşüşünde, özellikle temel tüketim kalemlerindeki fiyat …

Suriyeli memurların maaşını bakın kim ödeyecek!

Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye, Katar’ın önümüzdeki üç ay boyunca Suriye geçici hükümetine, kamu çalışanlarının maaşlarını karşılamak üzere mali destek vereceğini duyurdu. Söz konusu yardımın, ABD yaptırımlarından muaf özel bir yöntem …

Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor.