Dış ticarette tuhaf denge: Artış var, getiri yok! Mahfi Eğilmez nedenini açıkladı

Mahfi Eğilmez: Dış Ticaret ve İhracatta Miktar Artışı Yaşanıyor

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini sık sık paylaşıyor. Son olarak dış ticaret konusuna odaklanan Eğilmez, ihracatta yaşanan miktar artışına dikkat çekti.

İhracatta Miktar Artışı ve Birim Fiyatlar

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında ihracatta miktar artışı yaşandığını ancak birim fiyatların sabit kaldığını vurguladı. Eğilmez, ihracat ve ithalat arasındaki fiyat farkına dikkat çekerek, ithalat birim fiyatlarının daha hızlı arttığını belirtti.

Eğilmez’e göre, ihraç edilen ürünler genellikle orta ve düşük teknolojiye sahip mallardan oluşuyor. Bu durumda, Türkiye’nin ihraç mallarına düşük fiyatlarla satış yapması ithal edilen malların karşısında daha güçlü durmasını sağlıyor.

Dış Ticaret Dengesi ve İthalatta Azalma

Eğilmez, son yıllarda dış ticaret dengesindeki açığın tekrar arttığını söyledi. Bunun nedeninin, büyümenin potansiyel seviyenin altında kalması ve ithalatın azalması olduğunu aktardı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz çalıştığına değinen Eğilmez, önemli bir veriyi paylaştı.

2013-2025 dönemine odaklanan Eğilmez, ihracat miktarının yüzde 66,4 arttığını ancak birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini belirtti. Buna karşılık, ithalat miktarının yüzde 21,9 arttığı bu dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 oranında arttığını açıkladı.

Dış Ticaretteki Gelişmelerin Temel Nedenleri

Dr. Eğilmez, dış ticaretteki bu gelişmelerin temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin ihraç mallarının genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler olmasından kaynaklandığını açıkladı. İthal edilen ürünlerin ise daha yüksek teknoloji içeriğine sahip ve uluslararası markalar tarafından üretilen mallar olduğunu belirtti.

Eğilmez’e göre, Türkiye’nin dış ticaretteki dengesizliklerle başa çıkabilmesi için, daha yüksek katma değerli ürünler üretmesi ve ihraç etmesi gerekiyor.

Related Posts

TÜİK verileri açıklandı: Yumurta üretiminde düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu mart ayına ilişkin ticari süt ve kümes hayvancılığı üretim verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre mart ayında süt ve et üretimi yükselirken, yumurta üretimi geriledi.

Araç sürücüleri dikkat, trafik akışı yönü değiştirildi! Yavaş gidilmesi uyarısı yapıldı

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında Malkara-Çanakkale (Çanakkale Köprüsü dahil) kesiminin 142-143. kilometrelerinde bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle Çanakkale …

Sezon başlarken sektörde olumsuz çalışma koşulları ve yetersiz haklar gündemde: Turizmde sessiz çığlık

Oteller, tatil köyleri gibi tesislerle 3.3 milyon kişiye istihdam yaratacak sektörde, düşük ücretler, yoğun mesailer gibi kronik sorunlar işçi ve işveren arasında gerilim yaratıyor.

Borsada sarsıntılı kapanış: Biri yüzde 24 fırladı diğeri yüzde 18 çöktü

New York borsası, küresel piyasaları etkileyen diplomatik ve ekonomik gelişmelerin gölgesinde günü karışık bir seyirle tamamladı. ABD-Çin arasındaki geçici ticaret ateşkesi, pozitif havayı sürdürmeye yetmedi; bazı hisseler yükselişe geçerken …

Ne uçan kurtuluyor ne kaçan! Vergi müfettişleri balonların peşine düştü

Ekonomi yönetimi vergi denetimlerini genişletiyor. Son olarak, Nevşehir Defterdarlığı, Kapadokya’daki sıcak hava balonu işletmelerine vergi denetimi başlattı. 2024’te 750 bin turistin balon turuna katıldığı bölgede, işletmelerin yıl boyunca elde …

Dev boya fabrikasından kritik adım: Lokavt kararı alındı

Boya sektörünün önde gelen markalarından DYO Boya lokavt ilan etti.