Dolandırıcılara karşı yeni önlem: ATM’de telefonla konuşmak yasaklandı

Osaka, 65 Yaş Üstü Kişilerin ATM Kullanımını Telefonla Görüşürken Yasakladı

Japonya’nın Osaka kentinde telefon dolandırıcılığı vakalarının artmasıyla birlikte 65 yaş ve üstü kişilerin cep telefonuyla görüşürken ATM’leri kullanması yasaklandı. Bu karar, şehirde yaşlıları koruma amaçlı alınan en sert önlemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Uygulamanın temel hedefi, dolandırıcıların genellikle yaşlıları arayarak kendilerini akraba veya kamu görevlisi gibi tanıtarak para talep etmelerini engellemek. Yerel basında yer alan bilgilere göre, cezai yaptırım olmasa da yeni uygulama ile kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

20 Milyar TL Dolandırıcılık Kaybı Japonya Ulusal Polis Teşkilatı verilerine göre, sadece 2024 yılında telefon dolandırıcılığı kaynaklı kayıplar 72,1 milyar yen (yaklaşık 20 milyar TL) seviyesine ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üzerinde bir artışı temsil ediyor. Kurumsal olaylar hariç, mağdurların büyük çoğunluğu 75 yaş ve üzerindeki bireylerden oluşmaktadır.

Geçtiğimiz ay açıklanan bir diğer önlem ise 75 yaş üstü kişilerin günlük para çekme ve havale limitlerinin 300 bin yen (yaklaşık 80 bin TL) ile sınırlandırılması oldu. Yeni düzenleme çerçevesinde, Osaka’daki bankalara ATM’lerin yakınına uyarı afişleri yerleştirme ve müşterilere bilgilendirme yapma sorumluluğu getirildi. Ayrıca, ön ödemeli kart satan işletmeler de müşterilerin güvende olduğunu teyit etmekle yükümlü olacak.

Diğer büyük şehirler de benzer dolandırıcılık vakalarına karşı önlemler almaya devam ediyor. Tokyo, Nagano ve Fukuoka gibi şehirler çağrı engelleme cihazları, bilgilendirme seminerleri ve banka uyarı sistemleri gibi adımlar atarak dolandırıcılığa karşı mücadele ediyorlar.

Osaka Kriz Yönetimi Ofisi yetkilisi Ryo Hamaoka, yeni düzenlemenin sadece dolandırıcılığı değil aynı zamanda toplumsal farkındalığı da hedeflediğini belirtti. Hamaoka, “Japonya’da toplu taşımada telefonla konuşmanın hoş karşılanmadığı gibi, ATM’lerde de telefon kullanımı sosyal bir tabu haline gelmeli” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Mucize koltuk 11A: Enkazdan yürüyerek çıktı

Hindistan’dan Londra’ya gitmek üzere havalandıktan dakikalar sonra yere çakılan Air India uçağından sağ kurtulan 40 yaşındaki mucize yolcu Vishwash Kumar Ramesh kaza anını anlattı.

Trump: İranlılar beni arayıp hâlâ bir anlaşma istediklerini söylüyor

Trump: İranlılar beni arayıp hâlâ bir anlaşma istediklerini söylüyor

ÇED onay sürecini 48 aydan 18 aya düşürecek düzenleme Meclis’e sunuldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ÇED, orman izinleri ve imar izinlerinin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlayacak yeni bir mekanizmanın devreye gireceğini belirterek, “48 ayı bulabilen izin süreçleri 18 aya kadar düşürülebilecek” dedi.

Orta Doğu’da kriz derinleşiyor! İran-İsrail gerginliği sıcak savaşa mı dönüşüyor? İşte son 7 yılda yaşananlar…

İran ve İsrail arasında yıllardır gölgede süren çatışma, artık açık savaşa evriliyor. Suikastlar, füze saldırıları ve çeşitli şekilde yürütülen operasyonlar, iki ülke arasındaki tansiyonu her geçen yıl daha da artırdı. İsrail’in son hava saldırısında ise İran’ın en üst düzey askeri isimleri hedef alındı. Peki şimdi ne olacak? İşte İsrail-İran çatışmasının yakın tarihi…

İsrail saldırıyı İran’daki gizli üsten başlatmış

İsrail’in İran’a yönelik düzenlediği saldırıların perde arkasında daha önce başlatılmış gizli faaliyetlerin olduğu öne sürüldü.

İsrail’den Tahran’a hava saldırısı: İran’dan 100 İHA ile misilleme

İsrail, 12 Haziran gecesi başkent Tahran dahil İran’ın birçok bölgesine hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 200’den fazla savaş uçağı görev aldı, başkent Tahran şiddetli patlamalarla sarsıldı. İran’ın askeri noktaları hedef alınırken, saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami’nin öldürüldüğü İsrail kaynaklarınca duyuruldu. İran’dan resmi bir doğrulama gelmezken, misilleme gecikmedi.