Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Mucize koltuk 11A: Enkazdan yürüyerek çıktı

Hindistan’dan Londra’ya gitmek üzere havalandıktan dakikalar sonra yere çakılan Air India uçağından sağ kurtulan 40 yaşındaki mucize yolcu Vishwash Kumar Ramesh kaza anını anlattı.

Trump: İranlılar beni arayıp hâlâ bir anlaşma istediklerini söylüyor

Trump: İranlılar beni arayıp hâlâ bir anlaşma istediklerini söylüyor

ÇED onay sürecini 48 aydan 18 aya düşürecek düzenleme Meclis’e sunuldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ÇED, orman izinleri ve imar izinlerinin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlayacak yeni bir mekanizmanın devreye gireceğini belirterek, “48 ayı bulabilen izin süreçleri 18 aya kadar düşürülebilecek” dedi.

Orta Doğu’da kriz derinleşiyor! İran-İsrail gerginliği sıcak savaşa mı dönüşüyor? İşte son 7 yılda yaşananlar…

İran ve İsrail arasında yıllardır gölgede süren çatışma, artık açık savaşa evriliyor. Suikastlar, füze saldırıları ve çeşitli şekilde yürütülen operasyonlar, iki ülke arasındaki tansiyonu her geçen yıl daha da artırdı. İsrail’in son hava saldırısında ise İran’ın en üst düzey askeri isimleri hedef alındı. Peki şimdi ne olacak? İşte İsrail-İran çatışmasının yakın tarihi…

İsrail saldırıyı İran’daki gizli üsten başlatmış

İsrail’in İran’a yönelik düzenlediği saldırıların perde arkasında daha önce başlatılmış gizli faaliyetlerin olduğu öne sürüldü.

İsrail’den Tahran’a hava saldırısı: İran’dan 100 İHA ile misilleme

İsrail, 12 Haziran gecesi başkent Tahran dahil İran’ın birçok bölgesine hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 200’den fazla savaş uçağı görev aldı, başkent Tahran şiddetli patlamalarla sarsıldı. İran’ın askeri noktaları hedef alınırken, saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami’nin öldürüldüğü İsrail kaynaklarınca duyuruldu. İran’dan resmi bir doğrulama gelmezken, misilleme gecikmedi.