İnşaat sektöründe yeni dönem : Yargıtay kat karşılığı sözleşmelerde güvence getirdi!

Yargıtay Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Yeni Dönem Başlattı

DEÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Ayan, 16 Mayıs’ta Yargıtay’ın kat karşılığı inşaat sözleşmelerine yönelik önemli bir karar aldığını ifade etti. Prof. Dr. Serkan Ayan, daha önce uygulanan pratikte arsa sahibinin sözleşmeyi sonlandırması durumunda yüklenicinin üçüncü kişilere sattığı dairelerin tapularının iptal edildiğini, ancak yeni kararın bu durumu değiştirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Serkan Ayan, Yargıtay’ın verdiği bu karara göre, inşaatı tamamlayamayan yükleniciye arsa sahibi fesih hakkını kullandığında, yüklenicinin üçüncü kişilere devrettiği bağımsız bölümlerin tapuları artık alıcılarda kalacak. Arsa sahibi bu tapuları geri alamayacak. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ayan, şunları söyledi: “Bu tür sözleşmelerde arsa sahibi, müteahhitle anlaşarak inşaat yapılmasını ve karşılığında daire tapularının devredilmesini sağlar. Müteahhite belirli bir süre tanınır ve inşaat ilerledikçe tapular kademe kademe devredilir. Müteahhit, bu tapuları üçüncü kişilere satarak finansman sağlar. Ancak inşaat tamamlanamadığında arsa sahibi sözleşmeyi feshederse, önceden tapular iptal edilirdi. Fakat Yargıtay, iyi niyetli alıcılar için tapuların korunmasına karar verdi.”

‘Bağımsız Bölümü Olan Yapılarda Sigorta Zorunlu’

Yargıtay’ın kararının özellikle maketten satış yapan tüketiciler için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Serkan Ayan, tapuların korunmasının inşaat süreçleri açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Ayan, “Alıcılar tapularını koruyabilecekler. Ortak bir finansman modeliyle inşaatı tamamlayabilirler. Ayrıca, Tüketici Kanunu’na göre 30’un üzerinde bağımsız bölümü olan yapılarda sigorta zorunludur. Böyle bir sigorta yapılmışsa, inşaat yarım kalsa bile sigorta şirketi devreye girerek tamamlanmasını sağlayabilir. Önemli olan tapuların korunmasıdır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ayan, Yargıtay’ın bu kararının devam eden davalara da etki edeceğini ve içtihadı birleştirme kararının Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirterek, “Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri noterde kolayca yapılıyordu. Ancak artık iyi niyetli alıcılardan tapular geri alınamayacak. Bu durumda arsa sahipleri ya teminat isteyecek ya da ‘Önce inşaatı bitir, sonra tapuyu al’ diyecekler. Ekonomik olarak güçlü müteahhitler bu sürece girebilecek” şeklinde konuştu.

Related Posts

Dev bankadan çiftçiye zirai don desteği! 36 il 10 ürün

Tarımsal üretimdeki verimliliği düşüren doğa olaylarının başında gelen zirai don, iklim değişikliğine bağlı olarak dünyada ve ülkemizde her geçen yıl daha da sık görülüyor. 2025 yılının ilk aylarında ülkemizi etkisi altına alan zirai don da birçok …

Korkutan en kötü senaryo: Petrolün varili ya 130 dolara çıkarsa

JPMorgan, Orta Doğu’daki gelişmelerden dolayı brent petrolün varil fiyatının 130 dolara çıkabileceğini açıkladı. Olası senaryo gerçekleşirse 69 dolar olan petrol fiyatları neredeyse 2 katına çıkacak.

Japonya da krizin eşiğinde: Ekonomiyi zora sokabilir

Japonya Ekonomiyi Canlandırma Bakanı Ryosei Akazawa, devlet tahvili faizlerindeki keskin yükselişin, ülkenin devasa borç yükünü daha maliyetli hale getireceğini ve konut kredilerinden kurumsal borçlanmaya kadar ekonomide geniş çaplı olumsuz etkilere yol açabileceğini söyledi.

Akaryakıt fiyatlarına çifte zam geliyor

Cuma gününden itibaren benzine yapılacak 1 TL’lik zammın ardından, motorin fiyatlarında da değişikliğe gidileceği öğrenildi. Akaryakıt sektörü kaynakları, cumartesi gününden itibaren motorin fiyatlarında 1 TL’lik artışa gidileceğini duyurdu.

TÜİK açıkladı: Mayısta en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, mevduat faizi (brüt) mayıs ayında TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,8 ile en yüksek reel getiriyi sağladı. Yıllık bazda ise külçe altın, yüzde 24,87’lik reel getiri ile kazandıran yatırım aracı oldu. BIST 100 ise her dönemde yatırımcısını zarara uğrattı.

ABD-Çin görüşmelerinde iyimserlik rüzgarı: Küresel piyasalar pozitife döndü

ABD ile Çin arasında Londra’da başlayan ticaret görüşmeleri, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Tarife krizlerinin çözümüne dair gelen olumlu mesajlar endeksleri yukarı taşırken, yatırımcılar teknoloji ve ihracat kısıtlamalarına odaklandı. Avrupa ve Asya borsaları alıcılı seyrederken, Türkiye piyasaları bayram tatilinin ardından haftaya yükselişle başlıyor.