Kırım Türklerinin sürgününün seksen birinci yıl dönümü: Ukrayna’dan anma mesajı

Ukrayna Dışişleri Bakanı: “Bugünün Rusyası, Stalin’in Kırım Tatarlarına Soykırım Politikasını Sürdürüyor”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Kırım Tatar Türklerinin, 81 yıl önce Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’in kararıyla Orta Asya’ya sürgün edildiğini hatırlatarak, Rusya’nın hala soykırım politikasını sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Sybiha, Kırım Tatar Türkleri sürgününün 81’inci yılı vesilesiyle X hesabından yazılı açıklama yaptı ve “Bugün, Stalin’in 1944’te gerçekleştirdiği Kırım Tatar halkının anavatanlarından sürgün edilmesiyle sonuçlanan soykırımın kurbanlarını anıyoruz.” dedi. Stalin’in kararıyla, Kırım Tatar Türklerinin tren vagonlarıyla öz yurtlarından Orta Asya’ya sürgün edildiğini hatırlattı.

Sybiha, Kırım Türklerinin topraklarından zorla koparıldığını vurgulayarak, “81 yıl önce, 200 binden fazla Kırım Tatarı yük vagonlarına bindirilerek Orta Asya’ya sürgün edildi. Bunların neredeyse yarısı yerli bir ulusun vahşice köklerinden sökülmesi sonucu öldü.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Sybiha, “Bugünün Rusyası, Stalin’in Kırım Tatarlarına karşı soykırım politikasını sürdürüyor. 2014’te Kırım yarımadasının işgali, kitlesel baskılar, aramalar, bireysel tutuklamalar ve meclis yasağı, aslında yerli halkı anavatanlarından uzaklaştırdı. Tıpkı seksen yıl önce olduğu gibi.” ifadelerine yer verdi.

Mesajında, her yılın mayıs ayının üçüncü pazar gününde, Sovyet komünist rejiminin baskılarının kurbanlarını da andıklarını aktaran Sybiha, sürgün ve trajedilerin gelecekte yaşanmaması için mücadele ettiklerini belirterek, “Ancak, Kırım Tatarları Sovyet rejiminden sağ kurtulup anavatanlarına geri döndükleri gibi, Putin rejiminden de sağ kurtulup bir gün Ukrayna’nın Kırım’ına geri dönecek. Bugün, milletlerimiz Rus saldırganlığına karşı birlikte savunma yapıyor. Kırım Ukrayna’dır.” dedi.

Related Posts

Mucize koltuk 11A: Enkazdan yürüyerek çıktı

Hindistan’dan Londra’ya gitmek üzere havalandıktan dakikalar sonra yere çakılan Air India uçağından sağ kurtulan 40 yaşındaki mucize yolcu Vishwash Kumar Ramesh kaza anını anlattı.

Trump: İranlılar beni arayıp hâlâ bir anlaşma istediklerini söylüyor

Trump: İranlılar beni arayıp hâlâ bir anlaşma istediklerini söylüyor

ÇED onay sürecini 48 aydan 18 aya düşürecek düzenleme Meclis’e sunuldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ÇED, orman izinleri ve imar izinlerinin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlayacak yeni bir mekanizmanın devreye gireceğini belirterek, “48 ayı bulabilen izin süreçleri 18 aya kadar düşürülebilecek” dedi.

Orta Doğu’da kriz derinleşiyor! İran-İsrail gerginliği sıcak savaşa mı dönüşüyor? İşte son 7 yılda yaşananlar…

İran ve İsrail arasında yıllardır gölgede süren çatışma, artık açık savaşa evriliyor. Suikastlar, füze saldırıları ve çeşitli şekilde yürütülen operasyonlar, iki ülke arasındaki tansiyonu her geçen yıl daha da artırdı. İsrail’in son hava saldırısında ise İran’ın en üst düzey askeri isimleri hedef alındı. Peki şimdi ne olacak? İşte İsrail-İran çatışmasının yakın tarihi…

İsrail saldırıyı İran’daki gizli üsten başlatmış

İsrail’in İran’a yönelik düzenlediği saldırıların perde arkasında daha önce başlatılmış gizli faaliyetlerin olduğu öne sürüldü.

İsrail’den Tahran’a hava saldırısı: İran’dan 100 İHA ile misilleme

İsrail, 12 Haziran gecesi başkent Tahran dahil İran’ın birçok bölgesine hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 200’den fazla savaş uçağı görev aldı, başkent Tahran şiddetli patlamalarla sarsıldı. İran’ın askeri noktaları hedef alınırken, saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami’nin öldürüldüğü İsrail kaynaklarınca duyuruldu. İran’dan resmi bir doğrulama gelmezken, misilleme gecikmedi.