Konya Ovası’nda Kuraklık Hasadı Etkiledi

Konya Ovasında Buğday Hasadı Devam Ediyor

Konya Ovası, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinir ve buğday hasadıyla gündemde. Uzmanlar, kurak kış aylarının ardından beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle rekoltede ciddi kayıplar yaşandığını belirtiyor. Tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da buğday verimlerinde düşüş yaşanıyor. Konya Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Kıraç alanlarda ve dağ altlarında verimlerin 100 kilodan 75 kiloya kadar düştüğünü, hatta hiç biçerdöverin girmediği tarlaların olduğunu” söylüyor

Kırkgöz, “Ortalama olarak Konya’da 2 milyon 200 bin ton olan buğday rekoltesinin, bu yıl 1 milyon 800 bin – 1 milyon 700 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Ayrıca arpada da 1 milyon 100 bin – 1 milyon 200 bin ton olan rekoltenin 800 bin tona kadar düşmesini tahmin ediyoruz. Kuraklık, yağış eksikliği ve su kaynaklarında azalma, hububat alanlarında ciddi kayıplara neden oldu” açıklamasında bulundu.

“Gıda Arzını Sağlamak İçin Konya Ovası Yoğun Çaba Gösteriyor”

Kırkgöz’e göre Nisan ve Mayıs aylarında yağışlar yeterli ve dengeli değil, ancak Konya Ovası, gıda arzını sağlamak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Çiftçiler, sulama işlemlerini sürdürmek zorunda kalıyorlar. Kırkgöz, “Havaların aşırı sıcak gitmesi ve mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, sulu alanlardaki pancar, ayçiçeği ve mısır ekimlerinde stres yaratıyor. Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında ciddi çekilmeler var. Ancak çiftçiler, gıda ihtiyacını karşılamak için büyük bir gayret gösteriyorlar” diyor.

“Ürün Kalitesi Borsadaki Fiyatı Belirliyor”

Kırkgöz, ürün kalitesinin borsadaki fiyatları etkilediğini belirtiyor. Yağış eksikliği nedeniyle bitkilerdeki verimler düşüyor, bu da borsadaki fiyatları doğrudan etkiliyor. Buğday bitkisinin çiçeklenme döneminde yaşanan sıcak rüzgarlar, kaliteyi olumsuz etkiliyor. Bu da ürünlerde kalite düşüklüğüne neden oluyor.

Related Posts

Baykar ile Korean Air arasında işbirliği anlaşması imzalandı

Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme …

Belçika’da ekonomik endişeler artıyor

Belçika Merkez Bankası’nın Temmuz 2025 verilerine göre, ülkedeki tüketici güven endeksi -4 seviyesinde sabit kaldı. Bu seviye, hem Haziran ayına kıyasla değişmedi hem de şubat ayından bu yana ulaşılan en yüksek düzey olarak kayda geçti. Verilere göre …

Karşıyaka Basketbol Avrupa Kupalarına Gidemiyor

Karşıyaka Basketbol, ekonomik sorunlar nedeniyle 15 yıl aradan sonra Avrupa kupalarında yer alamayacak.

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Küresel fiyat dalgası Türkiye’ye de ulaştı, vatandaş için lüks oldu: Kahvenin keyfi kaçtı

Kahve, Türkiye’de bir kültür öğesi olmaktan çıkıp günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken fiyatlar sosyalleşme alışkanlıklarını zorluyor. Türkiye’nin kahve tüketimi son 11 yılda tam üç kat artarak kişi başına 450 gramdan 1.5 kiloya yükseldi. Öğrencilerin ve sabit gelirli çalışanların “ekonomik sosyalleşme” aracı olarak gördüğü kahve, artık lüks sayılabilecek fiyatlara ulaştı.