Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da Meydana Gelen 6,2 Büyüklüğündeki Deprem Hakkında Detaylar

İstanbul’da dün yaşanan deprem, AFAD’ın verilerine göre 6,2 büyüklüğündeydi ve İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi çevre illerde yoğun bir şekilde hissedildi.

AFAD Deprem Dairesi’ne göre, deprem öncesinde saat 12.13’te Marmara Denizi’nde İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Ardından saat 12:49’da meydana gelen ana deprem ise 13 saniye sürdü ve Marmara Bölgesi’nin her yerinde hissedildi.

İstanbul Artçı Sarsıntılarla Sallandı

Ana depremin ardından birçok artçı sarsıntı yaşandı. Saat 12.51’de 5,9 ve 4,4 büyüklüğünde, saat 13:01’de 4,8 büyüklüğünde, saat 13.02’de 4,5 ve 4,9 büyüklüğünde artçı depremler kaydedildi. Ayrıca saat 15.12’de Büyükçekmece açıklarında 4,9 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı.

Deprem sarsıntıları gece boyunca devam ederken, AFAD Deprem Dairesi bugün sabah saat 07:19’da Büyükçekmece ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.

Deprem Vergisi ve Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

Depremin ardından gündeme gelen tartışmalardan biri de 1999 Gölcük depreminden sonra getirilen ve kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) yani halk arasındaki adıyla ‘deprem vergisi‘ konusuydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 1999 yılından itibaren toplanan ÖİV miktarı 2024 yılı sonunda 142 milyar 424 milyon TL (yaklaşık 42 milyar dolar) oldu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının maliyeti ise birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bir inşaat projesinin bedeli bina konumuna, zemin etüdüne, yıkım maliyetine ve dönüşüm süresine göre değişkenlik gösteriyor. 100 m² standart bir dairenin yapım maliyeti yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında değişmektedir.

Depreme Karşı Yapı Güçlendirme Maliyeti

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) verilerine göre, bir daire veya binanın güçlendirme maliyeti 5 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar değişiklik gösterebiliyor. Toplanan vergilerle her bina için en fazla 250 bin TL harcanarak 6 milyon 437 bin 768 bina depreme karşı güçlendirilebilir. Ayrıca, ortalama 100 bin TL harcanarak bu sayı 16 milyon 94 bin 420’ye kadar çıkabilir.

İstanbul’daki konut sayısı yaklaşık olarak 6 milyon civarındadır. Geçmişte yaşanan depremler, kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Related Posts

Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilerin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etmelerini, hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal mücadeleye başlamaları gerektiğini söyledi.

Veli Ağbaba’dan 1 Mayıs Raporu: İktidarın sınıfsal tercihlerinin sonucu emekçiler için yıkım oldu

CHP’li Veli Ağbaba, 1 Mayıs öncesinde rapor hazırlayarak, işçi sınıfının giderek artan yoksulluğu ve düşen alım gücüne dikkat çekti. Ağababa iktidarın emeği değil sermayedarları korumasını eleştirdi.

Altında düşüş seyri devam ediyor

Altın fiyatları, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin gölgesinde yön arayışını sürdürüyor. ABD Hazine Bakanı’nın açıklamaları sonrası ons altın yeni güne yüzde 1’in üzerinde düşüşle başlarken, yurtiçinde gram altın 3 bin 319 TL, Kapalıçarşı’da ise 4 bin 159 TL’den işlem görüyor.

Ticari kredi faizleri zirvede, reel sektörde gerçek yavaşlama yeni başlıyor: İş dünyasını korku sardı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından ekonomideki belirsizlikler sürerken finansmana erişim kritik sorun haline geldi.

Bakan Şimşek’in 2 haftalık ajandası dolu: Avrupa’da yatırımcılarla görüşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında Brüksel ve Londra’da kritik temaslarda bulunacak. Türkiye ekonomisinin görünümünü uluslararası yatırımcılara anlatacak olan Şimşek, yabancı sermaye akışını artırmayı ve Türkiye’ye duyulan güveni güçlendirmeyi hedefliyor.

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir