Sezon başlarken sektörde olumsuz çalışma koşulları ve yetersiz haklar gündemde: Turizmde sessiz çığlık

Türkiye’de turizm sezonunun 2025 yılıyla birlikte başlamasıyla, sektörde çalışanların durumu ön plana çıkmaya başladı. Oteller, tatil köyleri, restoranlar ve eğlence tesisleri, Türkiye’nin en fazla iş gücü talep eden sektörleri arasında yer alıyor. Burada düşük ücretler ve yoğun çalışma saatleri gibi kronik sorunlar hakim. Dev-Turizmİş Başkanı Özdemir, sektörde 10 ülkeden ucuz iş gücü kullanıldığını ve işçiler için daha insani çalışma koşulları talep etti. Ancak işverenler, sektörün haksız yere eleştirildiğini savunuyor.

Turizmde yeni sezonun beklentileri yüksek. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’ne göre, 2025’te sektör Türkiye ekonomisine yaklaşık 5.2 trilyon lira katkı sağlayacak ve 3.3 milyon kişiye istihdam sağlayacak. Hükümet de bu yılki turizm gelir hedefini 64 milyar dolar olarak açıkladı. Ancak bu büyüme çalışanlara nasıl yansıyacak, bu konuda sektör temsilcileri ve sendikalar arasında ciddi bir tartışma başlattı.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Turgay Özdemir’e göre, milyonlarca turizm çalışanı düşük maaşlarla çalıştırılıyor, aşırı mesailere zorlanıyor ve temel ihtiyaçlara erişemiyor. Özdemir, çalışanların günde 8 saatten fazla çalıştırıldığını ve haklarını alabilmek için yıllarca hukuk mücadelesi vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Sendikalı işçilerin de sürekli dışlandığını vurguluyor.

HAKSIZ ELEŞTİRİ

Özdemir, işverenlerin “Kalifiye eleman bulamıyoruz” şeklindeki şikayetlerine karşılık, “Ucuz ve vasıfsız iş gücü ithal ediliyor. Oteller milyonlarca lira kâr elde ederken, çalışanlar dahi bu otellerde tatil yapamıyor.” diyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise sektörde çalışanlara diğer sektörlere göre daha iyi koşullar sunulduğunu savunuyor. İşler, sektörde yaşanan ekonomik zorluklara dikkat çekerek personel giderleri, enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın sektörün kârlılığını düşürdüğünü belirtiyor.

“Dövizle gelir elde etmemize rağmen, artan giderler nedeniyle karımız azalıyor. Kredi faizleri çok yüksek. Bu durumda yatırım yapmak veya mevcut borçları ödemekte zorlanıyoruz.”

Related Posts

Spot piyasada elektrik fiyatları – 24 Mayıs 2025

Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 3 bin 400 lira, en düşük 129 lira olarak belirlendi.

Haftanın son işlem günü kapandı: Borsa, kripto, döviz ve altın ne kadar?

Borsa İstanbul, 23 Mayıs 2025 Cuma gününü düşüşle tamamladı. BIST 100 endeksi yüzde 1.26 değer kaybederek 9 bin 356.04 puana geriledi. Dolar kuru 39.03 TL seviyesini görürken, Kapalı Çarşı’da gram altın yüzde 2.18 artışla 4 bin 213 TL’ye yükseldi. Brent petrol fiyatı 64.78 dolar, Bitcoin ise 109 bin 361 dolar seviyesinde işlem gördü.

81 ildeki emekliler için güzel haber! Bedava oldu

Emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen Konyaaltı Belediyesi, bu yeni uygulamayla onların sosyal hayata katılımlarını desteklemeyi ve bütçelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Özellikle günümüz ekonomik koşullarında zorlanan emekliler için …

İnşaat sektöründe yeni dönem : Yargıtay kat karşılığı sözleşmelerde güvence getirdi!

DEÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Ayan, Yargıtay’ın kat karşılığı inşaat sözleşmelerine ilişkin 16 Mayıs’ta bir ilke kararı verdiğini belirtti. Prof. Dr. Serkan Ayan, daha önceki uygulamada, arsa sahibinin …

Naci Bostancı medenileri tercih etti

“Yahudilik ve Masonluk” adlı kitap daha yayımlandığı günlerde şüphe uyandırmıştı. Bunu daha önce birkaç defa bu köşede ifade ettim. Kitap, birçok defa basıldı ve binlerce kişiye ulaştı. Harun Yahya müstear ismiyle yayımlanan kitapta irkiltici resimler insanda dehşet uyandırıyor ve afakî düşmanlara tanrısal bir güç izafe ediliyordu. Kitabı okuyanlar ne bu düşmanların ideolojisi hakkında fikir sahibi oluyor ne de kim olduklarına dair sorulara cevap bulabiliyordu. Üstelik afakî düşmanlara tanrısal

CHP’den ekonomi yönetimine enflasyon tepkisi: Her 4 gençten 1’i ekonomik nedenlerle ailesinin yanından ayrılamıyor!

CHP’den ekonomi yönetimine enflasyon tepkisi: Her 4 gençten 1’i ekonomik nedenlerle ailesinin yanından ayrılamıyor!