Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde Suriye Enerji Bakanı ile Türkiye Arasındaki İşbirliği Değerlendirildi

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi kapsamında İstanbul’da bulunan Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türkiye ile Suriye arasındaki enerji işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

el-Beşir, Türkiye’nin, ülkesiyle komşuluk ilişkilerine ve Suriye devriminin başlangıcından bu yana süren desteğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin özellikle Suriye’nin kuzeyine elektrik alanında önemli yardımlarda bulunduğunu dile getiren el-Beşir, şunları kaydetti:

“Şu anda Türkiye’den Suriye içine uzanacak 400 kilovoltluk hatla ilgili bir anlaşma imzalamak üzereyiz. Buna ek olarak Kilis ile Halep arasında uzanan doğalgaz hattı üzerinde de çalışıyoruz. Bu hattı hem Suriye hem de Türkiye tarafında yeniden işler hale getirmeye çalışıyoruz. Bu hat üzerinden Suriye içindeki elektrik üretim santrallerine günlük 6 milyon metreküp gaz temin edebiliriz. Bu da enerji durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.”

el-Beşir, iki ülke arasında enerjiyle ilgili başka bir hattın da gündemde olduğunu belirterek, “Önümüzdeki günlerde onunla ilgili çalışmalar da başlayabilir. Şu anda hazırlık aşamasında. Bu hat, Reyhanlı ile Harem bölgesi arasında olacak. Türkiye tarafında bir trafo merkezi bulunuyor. İhale süreci tamamlandıktan sonra bu merkez üzerinden yaklaşık 80 megavatlık elektrik Suriye’nin kuzeyine ulaştırılacak” bilgisini paylaştı.

DOĞALGAZ ARAMADA İŞBİRLİĞİ İMKANI

Ülkesinin madencilik alanındaki hedeflerine de değinen el-Beşir, “Fosfat ve lityum gibi madenler üzerinde çalışmalar yapılacak.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın denizlerde doğalgaz arama konusunu da gündeme getirdiğini anımsatan el-Beşir, “Enerji alanında Suriye ile Türkiye arasında genel bir işbirliği çerçeve anlaşması imzalanacak” diye konuştu.

el-Beşir, Türk şirketlerine yatırım çağrısı yaparak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Petrol ve doğalgaz arama, sondaj, rafinaj ve iletiminin yanı sıra elektrik hatlarının ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ile madencilik alanında da çalışma imkanları mevcut” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Türkiye’nin dev fabrikasında işçiler şalter indirdi. 55 ülkeye ihracat yapıyor

Bursa’nın Gürsu ilçesinde 1968 yılında kurulan Aroma Meyve Suları ve Gıda Sanayi A.Ş., 55 ülkeye ihracat yapan dev bir tesis. Ancak fabrikada sular durulmuyor. İşçiler, Tek Gıda-İş Sendikası Genel Merkezi’nin kendilerinden habersiz imzaladığı bir …

Bakan Bayraktar duyurdu: Osman Gazi doğal gaz üretimini iki katına çıkaracak

Bakan Bayraktar “Osman Gazi, 2026’da Karadeniz’de göreve başlayacak ve mevcut doğal gaz üretimimizi iki katına çıkaracak. Böylece günlük 20 milyon metreküplük üretimle 8 milyon hanemizin doğal gaz ihtiyacını Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılayacağız.”

60 dakikada teslim sözü 40 milyon sipariş getirdi

Çinli online ticaret devi Alibaba, “Taobao Anında Ticaret” portalıyla beraber siparişleri 60 dakika içinde teslim etme sözü verdi. Çin’deki çevrimiçi tüketicilerden yoğun talep gören uygulama, Alibaba’nın yemek dağıtım ağı Ele.me’ye bağlı satıcıları …

Otomotiv sektörünün başı onunla belada: Rekabet edemiyorlar! Yüzde 34 indirimi duyurdu

Çin elektrikli otomobil alanında dünyayı domine etmeye devam ediyor. Büyük teşvikler, indirimler, avantajlar sunan Çinli elektrikli otomobil üreticileri büyük pazar payına ulaştı. Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, nisanda Avrupa’da ilk kez …

Vecihi Hürkuş’un yarım kalan rüyası gerçek oluyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, KDM-ERP Sertifikasyon Modülü ile hava aracı ve parçalarının, ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde yerli platformda sertifikalandırdıklarını bildirdi.

Türkiye-ABD ticaret heyetleri Washington’da yeni işbirliği adımlarını ele aldı

Türkiye-ABD ticaret heyetleri Washington’da yeni işbirliği adımlarını ele aldı