“Türkiye’ye ihracatınızın yarısı kadar Türkiye’den ithalat yapın, yarısı kadar da Türkiye’ye yatırım yapın”

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye ve Çin Arasındaki Ticaret Dengesini Sağlamaya Çalışıyor

Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret dengesini sağlamak için çaba gösteren Ege İhracatçı Birlikleri, Tianjin şehrinden gelen bir heyeti İzmir’de ağırladı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2024 yılında Çin’in Türkiye’ye 43 milyar dolar ihracat yaparken, Türkiye’nin Çin’e sadece 3,4 milyar dolar ihracat yaptığını belirtti ve bu dengesizliği gidermenin hedeflendiğini söyledi.

“Çin’in Türkiye’ye ihracatına itirazımız yok” diyen Ertan, “Çin’den otomotiv, makine, elektronik eşyalar, kimyasallar gibi ürünleri ithal ederken karşılığında Türkiye’den mermer, endüstriyel mineraller, pamuk, kuru meyveler, zeytinyağı ve diğer gıda ürünlerini ihracat yapıyoruz. Son yıllarda Çin’in Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını görmekteyiz. Biz de iş birliğimizi artırmak istiyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmak istediklerini görüyoruz. Otomotiv ve güneş enerjisi sektörlerinde yatırımları var. Türkiye’nin yarısından fazlasını Türkiye’den ithalat yapmalarını ve geri kalanını Türkiye’ye yatırım yapmalarını bekliyoruz” dedi.

Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının diğer ülkelere ihracat kapıları açacağını belirten Ertan, Türkiye’den Çin’e ihracatın artması gerektiğini vurguladı. Ege İhracatçı Birlikleri olarak Çinli yatırımcılara Türkiye’de rehberlik yapabileceklerini ve Türkiye’de Çin ile ilgili en kapsamlı network’e sahip olduklarını söyledi.

Uçak: “Çin’e Kiraz İhracatının Yolu Açılmalı”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin dünya lideri olduğu kiraz üretimi konusunda Çin’de büyük bir talep olduğunu ve Türkiye’den Çin’e kiraz ihracatı için bitki sağlığı sertifikası anlaşması talep ettiklerini ifade etti.

Uçak, Türkiye’den Çin’e 31 milyon dolarlık meyve sebze ihraç ettiklerini ve dondurulmuş patates, meyve suları, kiraz ve siyah taze incir gibi ürünleri ihraç ettiklerini belirterek, Çin’den destek beklediklerini söyledi.

Çin Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi Konseyi (CCPIT) Heyeti Başkanı Zhou Qing, Çin’in Türkiye ile iş birliği yaparak dost olmak istediklerini belirtti. Tianjin’den gelen heyetin amacının Türkiye ile ticaretin artırılması olduğunu ifade eden Qing, Ege İhracatçı Birlikleri ile iş birliği protokolü imzalayacaklarını dile getirdi.

Çin’in en büyük 7. şehri olan Tianjin’den gelen heyetin ziyaretine Ege İhracatçı Birlikleri’nden çeşitli yetkililerin katıldığı belirtildi.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Yatırımcıların altına olan ilgisi, Borsa İstanbul’daki sertifikalara yönelimi artırdı. Dijital erişim ve vergi avantajı, sertifikaları cazip hale getiriyor. Sertifikaların fiziki altına çevrilebilmesi de güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir