Uyku Sağlığı Trafik Güvenliğini Tehdit Ediyor

Uykusuzluk Trafik Kazalarına Neden Olabilir

Gece nefes alamamak, gündüz kazaya yol açıyor

Prof. Dr. Mehmet Karadağ:

“Uyku sırasında nefes alıp veremeyen kişi sadece uykusuz kalmaz, beyni, kalbi, tüm organları beslenemez. Bu da trafik kazalarına, iş kazalarına kadar pek çok riski doğurur”

“Uyku bozukluğu tanısı konmamış bir kişi, trafikte ya da işyerinde ciddi kazalara neden olabilir”

“Uyku apnesi olanların yüzde 90’ı tanı almamış durumda”

ANTALYA – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku sağlığının hem bireysel hem toplumsal sağlık açısından kritik olduğunu belirtti. Uyku sırasında nefes alıp veremeyen kişi sadece uykusuz kalmaz, beyni, kalbi, tüm organları beslenemez. Bu durumun trafik kazalarına, iş kazalarına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguladı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK), solunum hastalıkları, tütün bağımlılığı, akciğer kanseri, yapay zeka destekli tanı yöntemleri ve uyku sağlığı gibi konuları ele aldı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku sağlığının dünya genelinde yeterince önemsenmediğine dikkat çekerek, her yıl 70’ten fazla ülkede düzenlenen Dünya Uyku Günü etkinliklerinin bu konuya farkındalık sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi. Uyku sağlığının sadece dinlenme değil, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik sağlığın korunması için önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, dünyada 85 farklı uyku bozukluğunun tanımlandığını belirterek, en yaygın olanın uyku apnesi olduğunu ve bu durumun beyin ve diğer organların oksijen alımını etkilediğini ifade etti.

Uyku apnesi artık sürücü belgesi için yasal değerlendirme kriteri haline geldi. Karadağ, uyku bozukluğu olan kişilerin trafik güvenliği açısından ciddi risk oluşturduğunu ve bu nedenle yeterli bilincin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Uyku sağlığının obezite ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu söyleyen Karadağ, uyku düzensizliğinin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uykunun genel sağlık açısından önemli bir faktör olduğunu ve hayat kalitesi üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin ilk belirtisinin yalnızca ses kısıklığı olabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Çobanoğlu, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Konyaspor Galatasaray maçı hakemi neden değişti, hakem hasta mı oldu, Abdullah Buğra Taşkınsoy sağlık durumu ne?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı.Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

Trabzonspor’da Tim Jabol Folcarelli Sakatlandı

Trabzonspor Kulübü, Adana Demirspor maçında sakatlanan Tim Jabol Folcarelli’nin sağ bacak üst arka kasında yaralanma tespit edildiğini bildirdi. Trabzonspor Sağlık Kurulu Başkanı Ahmet Beşir, bordo-mavili kulübün internet sitesinden Tim Jabol …

Bilim insanları en acı maddeyi buldu

Almanya’daki Leibniz Gıda Sistemleri Biyolojisi Enstitüsü’nden bilim insanları, ‘Amaropostia stiptica’ adlı raf mantarından üç kimyasal bileşik çıkardı. Bu maddelerin, insan dilindeki acı tat reseptörlerine olan etkisi incelendi. Üç bileşikten biri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir