Yatırımcılar dikkat: Ne döviz ne borsa ne de faiz… 6 ayın getiri şampiyonu belli oldu

2025 Yılı İlk Yarısında Finansal Yatırım Araçlarının Durumu

Milliyet.com.tr/ÖZEL 2025 yılı ilk yarısının geride kalmasıyla birlikte son 6 ayda finansal yatırım araçlarının getiri oranları da netleşti. ABD Başkanı Donald Trump’ın başa gelmesi, ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler, Orta Doğu’da İran-İsrail ve ABD arasında yaşananlarla birlikte altın fiyatlarında sert yükselişler görüldü.

FAİZLERDE GETİRİLER YÜKSELDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mart sonunda politika faizini yeniden yükseltmesiyle birlikte faiz enstrümanlarında da getiriler arttı. Bu süreçte mevduat faizleri yüzde 53 seviyelerine kadar yükseldi.

BORSA HAZİRAN’IN SON GÜNÜ SERT YÜKSELDİ

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise 30 Haziran Pazartesi günü yüzde 5’in üzerinde yükselişle 9948 puana yükseldi. Yaşanan sert yükselişte temmuzda faiz indirimine gidilebileceğine yönelik beklentiler ve CHP Kurultay davasının 8 Eylül’e ertelenmesi kararı etkili oldu.

6 AYDA DOLAR, EURO, MEVDUAT, BORSA, ALTIN VE PETROL NE KAZANDIRDI?

Haziran ayını 39.81 TL seviyesinden kapatan dolar kuru son 6 ayda %12.55 oranında getiri sağladı. Dolara göre bakıldığında euroda yüksek getiri oranı dikkat çekti. Haziran sonunda 46.96 TL seviyesini gören euro kuru 6 ayda %28.11 oranında getiri sağladı.

Yıl içerisinde oldukça inişli-çıkışlı seyreden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haziran ayını 9948 puandan kapattı. 6 aylık getiri sadece %1.19 seviyesinde gerçekleşti.

Mevduat faizlerinde 6 aylık ortalama kümülatif getiri ise %22 seviyesinde gerçekleşti. Yatırım araçlarına göre en yüksek getiri ise altında yaşandı. Haziran ayını 4228 liradan kapatan gram altın fiyatı son 6 ayda yatırımcısına %41.70 oranında kazandırdı.

SAVAŞ SONRASI GÖZLER PETROLDEYDİ! 6 AYDA NE YAPTI?

Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle sert hareketlerin yaşandığı petrolde getiriler de merak ediliyor. Haziran ayını 66,54 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı son 6 ayda %11.04 oranında değer kaybetti.

‘BU İKİ UNSUR ALTINDA YÜKSELİŞİ SAĞLADI’

Peki ilk 6 ayda altında getiri neden daha fazla oldu? Yılın ikinci yarısına ilişkin öngörüler neler? Altın, petrol, döviz ve faizde yön ne olur? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “yılın ilk 6 ayında altındaki yükselişin ana sebeplerinden biri daha çok jeopolitik risklerin artmasıydı. İsrail’in çevre ülkelere ve İran’a saldırma riskleri artırıyordu. Bunun dışında ABD’nin notunun düşürülmesi, borçları çeviremeyecek duruma geleceğine ilişkin kaygılar ve ABD ekonomisine ilişkin belirsizlikler dolardan kaçışı tetikledi. Bu iki unsur güvenli liman altında yükselişi sağladı.

Birçok merkez bankasının da altında rezerv biriktirmeye çalıştığını unutmamamız lazım. Dolar pozisyonu yerine altın pozisyonlarını artırdılar. Altındaki yükseliş daha çok güvenli liman olma özelliğinden kaynaklanıyor.

‘PETROLÜN DÜŞMESİNİ İSTEYEN ABD, YÜKSELMESİNİ İSTEYEN DE SATICILAR’

Petroldeki dalgalanmaya baktığımızda ise jeopolitik risklerle petrol fiyatları yükselecek kaygılarıyla beraber aynı zamanda Trump’ın Körfez ülkelerine ‘petrolün yükselmesine izin vermeyin’ tarzında söylemlerinin akabinde petrol fiyatlarının düştüğünü de gözlemliyoruz. Petrol fiyatlarının düşmesini isteyen ABD, ancak yükselmesini isteyen de petrol satıcıları. Şu an için ABD’nin yaptırımları daha ağır basmış gibi gözüküyor. Petrol fiyatları jeopolitik risklerle dalgalanırken aynı zamanda global anlamdaki daralma beklentilerinden olumsuz etkileniyor. Çünkü gelecekte petrol talebinin azalacağına yönelik kaygılar var.

DOLAR NEDEN EUROYA GÖRE DAHA AZ PRİM YAPTI?

Dövizde özellikle euroya dikkat çekmek lazım. Dolar endeksinin 96’lara kadar düştüğünü, bütün paraların dolara karşı değer kazandığını düşünecek olursak doların, Türk lirasına karşı neden euroya göre daha az değer kazandığını anlamış oluruz. Euro/dolar paritesi 1.17’lere geldi ve ciddi şekilde dolar, euro karşısında değer kaybetti.

‘ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE MEVDUATTA BU GETİRİLERİ BULAMAYABİLİRİZ’

Mevduat faizleri daha çok enflasyona bağlı ve Merkez Bankası’nın fonlamasıyla alakalı. Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz indirimleri peş peşe gelebilir. 250’şer baz puan hem temmuzda hem ağustosta indirim gelebilir. O yüzden de önümüzdeki dönemde mevduatlarda bu getirileri bulamama ihtimalimiz yüksek.

ALTINDA YÜKSEK GETİRİ SÜRECEK Mİ?

Altında yüksek getirinin sürmesi için Fed’in faiz indirimleri yapması lazım. Fed belirsizliklerden dolayı faiz indirimlerini geciktirdi. Doların faizinin yüksek olması altın için tehlike sinyallerinin gelmesine yol açıyor. Altının tekrar ralli yapabilmesi için jeopolitik risklerde artış olması lazım, savaşın genişleyeceğine yönelik beklenti olması lazım. Bunun dışında altının daha fazla yükselmesi için Fed’in faiz indirmesi önemli. Fed faiz indirdiğinde altında yukarı hareket daha olası hale gelecek.

PETROLDE YÖN NE OLUR?

Petrolde önümüzdeki dönemde aşağı yönlü baskılanma devam edecek. Büyüme beklentilerinde bir daralma var. Önümüzdeki dönemde petrolde çok fazla yukarı hareket beklemiyoruz. Orta Doğu’da yeni bir jeopolitik risk oluşursa tekrardan dalgalanma olabilir.

‘DÖVİZDE BÜYÜK OYNAKLIK BEKLEMİYORUM’

TL’nin dövize karşı pozisyonunda büyük bir oynaklık olacağını düşünmüyorum. Eğer yabancı TL pozisyonundan vazgeçerse yukarı yönlü dalgalanma olabilir. Ancak o zaman dövizde yukarı yönlü dalgalanma olabilir.”

Related Posts

Türk deniz filosuna 14 milyon dolar yenileme teşviği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 85 faal tersaneyle gemi siparişinde dünyada 9’uncu, tonajda 11’inci sırada olduğunu belirtti. 2024’te 1,91 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirdiklerini de belirten Bakan Uraloğlu, “Hurda gemi teşvik programımız ile filomuzun yenilenmesini destekliyoruz. Bugüne kadar 14 milyon dolarlık teşvik sağladık ve teşvik miktarını artırmak için yeni düzenlemeler yapıyoruz.” dedi.

Araç sahiplerine 31 Temmuz uyarısı: Geciken her ay daha fazlasını ödeyecek

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. Yasal sürede ödenmeyen vergilere gecikme faizi uygulanacağından, araç sahiplerinin 31 Temmuz’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşıyor.

Yeniçağ Gazetesi: Emeklinin tenceresinde aş yerine dert kaynıyor

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EMEKLİNİN TENCERESİNDE AŞ YERİNE DERT KAYNIYOR Birçok kentte sokağa çıkan emekliler, “Sürekli ağladık, biraz gülelim” sloganları altında “Sahte TÜİK rakamları nedeniyle tenceremiz boş. Boynumuz bükük kaldı …

Almanya’dan Schengen hamlesi: O hak temmuz itibarıyla kaldırılıyor!

Almanya, vize başvurularında önemli bir değişikliğe giderek itiraz hakkını kaldırıyor. Yeni uygulama, yoğun başvuru yapılan ülkelerde süreci doğrudan etkileyecek. Başvuru sahipleri artık sadece yeniden başvuru ya da dava yoluna gidebilecek.

ABD Hazine getirilerinde düşüş beklentisi

Morgan Stanley stratejistleri, hisse senetlerindeki rekor seviyelerin faizlerde düşüş beklentisini artırdığını belirterek, Hazine getirilerindeki olası yükselişlerin risk eklemek için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

En havalı Türk kadın milyarder

İş dünyası dergisi Forbes’ın ‘kendi servetini yaratan kadınlar’ın bu yılki listesinde Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Başkanı ve çoğunluk hissedarı Eren Özmen de yer aldı.