Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Erdoğan Macron’un parmağını tuttu, bırakmadı! Rus vekilden dikkat çeken yorum…

Rus Milletvekili Andrey Kolesnik, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun Altıncı Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında yaşanan diyaloğu …

Dışişleri Bakanı Fidan Riyad’da Suudi mevkidaşı Bin Ferhan ile bir araya geldi

Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi 2. Toplantısı kapsamında Riyad’a giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüştü.

Kırım Türklerinin sürgününün seksen birinci yıl dönümü: Ukrayna’dan anma mesajı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Kırım Tatar Türklerinin sürgününün 81. yıldönümü dolayısıyla resmi sosyal medya hesabından bir açıklama yayınladı. Sybiha, 1944 yılında Sovyet lider Stalin’in emriyle Kırım Tatarlarının vatanlarından zorla çıkarılarak Orta Asya’ya sürgün edildiğini hatırlattı.

Çin’in büyük kozu ortaya çıktı: ABD ve Avrupa’nın şalterleri ellerindeymiş

Yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde yoğun şekilde kullanılan Çin menşeili güneş enerjisi ekipmanları, Batı dünyasında ciddi bir güvenlik tehdidi olarak tartışılmaya başlandı.

Ankara’da inşaat firması mağdurlarından eylem

Ankara’da sözleşme ile bir inşaat firmasından ev alıp, sözleşmenin feshedilmesi ile mağduriyet yaşayanlar vatandaşlar eylem yaptı.

Turistleri taşıyan midibüs devrildi: 1 yaralı

Muğla’nın Ortaca ilçesinde içinde 20 Hollandalı turistin bulunduğu midibüs, sürücüsünün kontrolü kaybetmesi sonucu sulama kanalına devrildi. Kazada 1 turist yaralandı.