İnşaat sektöründe yeni dönem : Yargıtay kat karşılığı sözleşmelerde güvence getirdi!

Yargıtay Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Yeni Dönem Başlattı

DEÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Ayan, 16 Mayıs’ta Yargıtay’ın kat karşılığı inşaat sözleşmelerine yönelik önemli bir karar aldığını ifade etti. Prof. Dr. Serkan Ayan, daha önce uygulanan pratikte arsa sahibinin sözleşmeyi sonlandırması durumunda yüklenicinin üçüncü kişilere sattığı dairelerin tapularının iptal edildiğini, ancak yeni kararın bu durumu değiştirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Serkan Ayan, Yargıtay’ın verdiği bu karara göre, inşaatı tamamlayamayan yükleniciye arsa sahibi fesih hakkını kullandığında, yüklenicinin üçüncü kişilere devrettiği bağımsız bölümlerin tapuları artık alıcılarda kalacak. Arsa sahibi bu tapuları geri alamayacak. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ayan, şunları söyledi: “Bu tür sözleşmelerde arsa sahibi, müteahhitle anlaşarak inşaat yapılmasını ve karşılığında daire tapularının devredilmesini sağlar. Müteahhite belirli bir süre tanınır ve inşaat ilerledikçe tapular kademe kademe devredilir. Müteahhit, bu tapuları üçüncü kişilere satarak finansman sağlar. Ancak inşaat tamamlanamadığında arsa sahibi sözleşmeyi feshederse, önceden tapular iptal edilirdi. Fakat Yargıtay, iyi niyetli alıcılar için tapuların korunmasına karar verdi.”

‘Bağımsız Bölümü Olan Yapılarda Sigorta Zorunlu’

Yargıtay’ın kararının özellikle maketten satış yapan tüketiciler için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Serkan Ayan, tapuların korunmasının inşaat süreçleri açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Ayan, “Alıcılar tapularını koruyabilecekler. Ortak bir finansman modeliyle inşaatı tamamlayabilirler. Ayrıca, Tüketici Kanunu’na göre 30’un üzerinde bağımsız bölümü olan yapılarda sigorta zorunludur. Böyle bir sigorta yapılmışsa, inşaat yarım kalsa bile sigorta şirketi devreye girerek tamamlanmasını sağlayabilir. Önemli olan tapuların korunmasıdır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ayan, Yargıtay’ın bu kararının devam eden davalara da etki edeceğini ve içtihadı birleştirme kararının Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirterek, “Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri noterde kolayca yapılıyordu. Ancak artık iyi niyetli alıcılardan tapular geri alınamayacak. Bu durumda arsa sahipleri ya teminat isteyecek ya da ‘Önce inşaatı bitir, sonra tapuyu al’ diyecekler. Ekonomik olarak güçlü müteahhitler bu sürece girebilecek” şeklinde konuştu.

Related Posts

SGK’dan otomatik kayıt hamlesi! Yarına kadar kontrol etmeyen borçlu sayılacak

SGK, 15 Temmuz 2025 itibarıyla ÇKS’ye kayıtlı olup Bağ-Kur tescili bulunmayan çiftçilerin sigorta kaydının otomatik yapılacağını duyurdu. SGK uzmanı İsa Karakaş’ın köşe yazısında aktardığı bilgilere göre bu düzenleme, prim yükünü artırırken sosyal yardımları da riske atabilir.

Zara, Mr DIY ve D&P marka ürünler yasaklandı: Bakanlık toplatıyor

Ticaret Bakanlığı, 9 Temmuz 2025 tarihli bildirimiyle çeşitli ürün gruplarına ait bazı ürünlerin güvensiz bulunarak piyasadan toplatıldığını duyurdu. “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi”ne yapılan bildirimlere göre, dört farklı ürün piyasada tüketicilere zarar verebileceği gerekçesiyle arzı yasaklandı ve toplatma kararı alındı.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …